AB ORGANİK
Avrupa Birliği Organik Sertifikasyonu AB (Avrupa Birliği) organik sertifikasyonu, ilgili ürünlerin belirli standartlara uygun olarak üretildiğini ve işlendiğini doğrulayan bir süreçtir. Bu sertifika, tüketicilere ürünlerin organik olarak üretildiği güvencesini verir.
AB (Avrupa Birliği) organik tarım ürünlerinin ve su ürünlerinin kontrol ve sertifikasyonu, Avrupa Parlementosu ve Konseyi tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. AB (Avrupa Birliği) organik tarım ürünlerinin ve su ürünlerinin kontrol ve sertifikasyonu, Avrupa Parlementosu ve Konseyi tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Organik tarım ve su ürünleri faaliyetleri bu çerçevede 2007 yılında yayınlanmış olan
834/2007 (EC) sayılı Konsey Yönetmeliği ve bu yönetmeliği 01.01.2025 tarihinden itibaren geçersiz kılacak olan
(AB) 2018/848 yönetmeliği hükümlerinin geçerli olduğu süreçlerden oluşur.
Bu süreçler kısaca şöyle özetlenebilir:
- Organik tarım yapmak isteyen müteşebbisler, CTR'ye başvuruda bulunurlar. Başvuru sırasında üretici, üretim alanı ve üretim yöntemleri hakkında detaylı bilgi sağlar.
- Sözleşme müteşebbisin organik tarıma resmi olarak başladığı tarihtir.
- CTR, başvuru sahibinin üretim alanını ve yöntemlerini yerinde kontrol eder. Bu kontroller ile mevzuat ve standartlara uygunluk ölçülür.
- Kontrol sonucu olumlu olan müteşebbisler için sertifika düzenlenir.
- Müteşebbis sertifikası (master sertifika), organik tarım faaliyetlerinin uygun şekilde yürütüldüğünün gösteren belgedir.
- Organik ürün sertifikası organik müteşebbis belgesine bağlı olarak düzenlenir. Ürünlerin organik olarak pazarlanmasına olanak tanıyan bu belge organik ürünlerin izlenebilirliği sağlayan faktörlerden biridir ve ürünlerle birlikte hareket eder.
- Organik sertifikasyon süreci için tıklayınız.
Organik Geçiş Süreci Nedir? - Organik tarım faaliyeti yapılan alanlar geçiş sürecine alınır. Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından on iki ay sonra elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak değerlendirilir. Geçiş süreci ürünü, "Organik tarım geçiş süreci ürünüdür" etiketiyle pazarlanır.
Ancak, geçiş sürecinde bulunan hayvanlardan elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak pazarlanamaz, reklam ve etiketlerinde organik tarımı çağrıştıran ifadeler kullanılamaz. Geçiş süreci ürünlerde Organik AB logosu kullanılmaz. - Kısmen organik tarım yapılan ya da organik tarıma geçiş sürecinde bulunan bir çiftlik ya da üretim biriminde, çiftçi organik olarak üretilen ürünler ile geçiş süreci ürünleri ve hayvanları birbirinden ayırt edilebilecek şekilde tutar ve bu ayrımı gösterecek kayıtlara sahip olur.
Organik Tarımın Avantajları - Organik tarım, sentetik kimyasalların kullanılmasına izin vermeyen, doğal kaynakları koruyan ve sürdürülebilir tarım tekniklerinin başında gelen bir üretim yöntemidir.
- Kimyasal kalıntı içermeyen organik ürünler, tüketicilere daha sağlıklı ve güvenilir gıda seçenekleri sunar.
- Tüketiciye ürünlerin doğa dostu yöntemlerle üretildiğini garanti eder.
- Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik eder ve biyolojik çeşitliliği korur.
- Organik ürünler, üreticiler için ekonomik olarak daha kârlı olabilir.
Organik Ürünler ve İhracat Denetim ve geçiş süreci başarıyla tamamlandığında, üreticiye AB organik sertifikası verilir. Bu sertifika, ürünlerin AB organik pazarında satışa sunulmasına olanak tanır. Sertifikalı organik ürünler, AB organik logosunu taşıyarak pazarlanır. Bu logo, tüketicilere ürünün organik olarak üretildiğini ve AB standartlarına uygun olduğunu garanti eder.
CTR Belgelendirme AB 834/2007 yönetmeliğine göre aşağıdaki kapsamlarda hizmet vermektedir. Akreditasyon sertifikası için
tıklayınız.
- İşlenmemiş Bitkisel Ürünler Kapsamı (A)
- Gıda Olarak Kullanılacak İşlenmiş Tarım Ürünleri Kapsamı (D)
CTR Belgelendirme AB 2018/848 yönetmeliğine göre aşağıdaki kapsamlarda akredite edilmiştir. Akreditasyon sertifikası için
tıklayınız.
- İşlenmemiş Bitkiler ve Bitkisel Ürünler Kapsamı (tohumlar ve diğer üretim materyalleri dahil) (A)
- Su Ürünleri de Dahil Olmak Üzere Gıda Olarak Kullanılacak İşlenmiş Tarım Ürünleri (D)
- İşlenmemiş Su Ürünleri ve Yosunlar Kapsamı (C)
- 2018/848 Sayılı AB Yönetmeliğinin Ek 1'inde Listelenen Diğer Ürünler (G)